Tamamen doğal bir malzemedir
Metal içermez
Doğal diş rengine benzer rengi nedeniyle çok estetiktir
Metal malzemelere göre daha hijyeniktir
Son derece sağlamdır
Bağışıklık sistemine uyumludur, alerjiye neden olmaz
Kemik tarafından kolayca kabul edilir ve implantın yapılmasını kolaylaştırır
Zirkonyum, kimyasal simgesi “Zr” olan element tablosunun 4-B grubunda yer alan metal bir element. Geçiş metalidir. Atom numarası 40, atom ağırlığı 91,224’tür. Erime noktası 1855 derece iken, 4409 derecede kaynar. Grimsi beyaz, sünek bir metaldir. Isıya ve korozyona son derece dayanıklıdır. Çelikten hafif, bakırdan serttir. Yüzde 99 saf hali gevrektir.
Kristal yapısı hegzagonaldıreknolojik gelişmelerle doğru orantılı olarak son yıllarda zirkonyum ve bileşiklerinin kullanımı giderek artıyor. Zirkonyum tüketiminin yaklaşık yüzde 95’i zirkon, zirkonyum oksit ve zirkonyum bileşikleri olarak kullanılmaktadır. Yüzde 5’lik dilim ise zirkonyum metali olarak kullanılıyor.Zirkon ve zirkonya benzer kelimelerden türetilmiş sözcükler olsa da kimyasal yapıları farklı mineral ve bileşiklerdir.
Zirkon, pek çok farklı formda olabilen zirkonyum bileşiği bir mineraldir. Başka bir deyişle elementer zirkon metaline “zirkonyum” adı verilir. Kristal sistemi tetragonaldır. Renksiz, kahverengi tonları, gri, yeşil, sarı ve kırmızı renkte olabilir. Şeffaf, elmas parıltılı ve camsıdır. Kum, öğütülmüş veya mikronize edilmiş toz olarak kullanılabilir.Vücutla uyumlu yapısı sebebiyle özellikle diş uygulamalarında kullanılan bazı ürünler zirkonyum içerir. Zirkon, zirkonya ve zirkonyum; porselen kron ve köprü, metal desteksiz kron ve porselenler, kaplamalar ve implantlarda kullanılabiliyor. Biyouyumluluğu oldukça yüksek materyallerdir. Zirkonya içeren implantlar, altyapı materyalleri ve kaplamalar doğal diş görünümü sağladığı için de tercih sebebi olabiliyor. Yüzde yüz beyaz olması, saydamlığı ve şeffaflığı sayesinde estetik bir görüntü elde edilebiliyor. Normal dişlere zarar vermiyor.