Dişin, dişetinin üstünde kalan ve ağız içinde gözüken kısmına kuron; ağızda görünmeyen ve kemik içinde kalan kısmına ise kök adı verilir. ... Diş hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra, pratik ve teorik eğitimini kök kanalı tedavisi bölümünde yapmış ve doktorasını tamamlamış uzman doktor endodontist adını alır.
Endodonti yöntemi şu durumlarda hekim tarafından tavsiye edilerek yapılmaktadır;
Diş çürükleri
Çatlak dişler
Köprü ve takma diş
Derin diş çürüklerinde endodonti yöntemi uygulanmaktadır.
Endodonti yöntemi dişte meydana gelen hasara göre birkaç seans şeklinde uygulanmaktadır. Endodonti yönteminde seansları aksatmak, ilk seans sonrasında tedaviyi ihmal etmek, diş kaybına neden olabilir.
Önce, ön dişin arka tarafında veya azı ya da küçük azı dişlerinin kuronunda bir delik açılır.
Hastalıklı bölge çıkarıldıktan sonra (pulpektomi) pulpa boşluğu ve kök kanalları temizlenir, genişletilir ve kanal dolgusu için şekillendirilir.
Birden fazla seans varsa sorunlu olan kısma geçici dolgu işlemi yapılmaktadır. İlk zamanlarda endodonti de ağrılar olacaktır. Bu ağrılar için doktorunuz tavsiye etmiş olduğu ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Daha sonra geçici dolgu çıkarılır ve pulpa boşluğu ve kanal kalıcı olarak doldurulur. Gutta percha (Güta Perka) adı verilen konik uçlu, kauçuk bir malzeme kanalların her birine sokulur ve genellikle simanla (yapışkanla) yerine yapıştırılır. Bazen, yapısal destek için kanalın içine metal veya plastik çubuk konulabilir.
Endodonti yönteminden sonra dişlere güzel bir şekilde bakılırsa ömür boyu kullanılabilmektedir. Ancak diş bakımı yeterli oranda gerçekleştirilmezse ve yapılan dolgu düşerse tekrar kanal tedavisi işlemi için geç kalınmadan doktora başvurulması gerekmektedir. Aksi takdirde diş kaybı yaşanacaktır.